Tropical Sun Tours

Podróże jakich oczekujesz

Artykuły Mauritius

Co warto wiedzieć przed podróżą na Mauritius?

Mauritius na zdjęciach jawi się zwykle jako raj na ziemi. Nic w tym dziwnego, bo błękitne laguny, czyste, piaszczyste plaże i tropikalna roślinność przyciągają niezwykłą urodą. Przed spakowaniem walizek warto jednak poznać nieco lepiej to niezwykłe miejsce. Burzliwa historia wyspy przekłada się bowiem na dzisiejszy tygiel kulturowy i stanowi o wyjątkowości tego afrykańskiego kraju.

Niezwykłe dzieje Mauritiusa

Przed osiedleniem się Europejczyków Mauritius był wyspą dziewiczą i niezamieszkaną. Kolonialną historię rozpoczęli Holendrzy, którzy w 1598 roku objęli teren w posiadanie, a kilka dekad później nazwali Mauritiusem na cześć swojego władcy, Maurycego Orańskiego. Wkrótce na wyspę zaczęły przybywać grupy osadników z Madagaskaru i Półwyspu Indyjskiego. Uprawiano wówczas trzcinę cukrową i hodowano jelenie, które dziś, obok dodo, są symbolem Mauritiusu. 

Zmiana warty nastąpiła w XVIII wieku, kiedy to Holendrzy, prawdopodobnie wypłoszeni inwazją szczurów, porzucili wyspę. Na prawie sto lat Mauritius trafił w ręce Francuzów, którzy do ciężkiej pracy na plantacjach przywieźli ze sobą niewolników z Afryki. Nowi przybysze zmienili również nazwę terenu na „Ile de France” i systematycznie go rozwijali, m.in. poprzez piękne budowle, np. teatr w Port Louis. Jednak imperium brytyjskie w 1810 roku odebrało Francji wyspę i przywróciło jej holenderską nazwę. Zniesienie niewolnictwa skutkowało koniecznością sprowadzenia najemnych robotników, którzy w dużej ilości przybyli z Indii, a nawet Chin. Mauritius uzyskał niepodległość dopiero w 1992 roku.

Port LouisCo warto wiedzieć przed podróżą na Mauritius? Podróż na Mauritius, kuchnia Mauritiusa, wakacje na Mauritiusie, pobyt na Mauritiusie, wyprawa na Mauritius, Tropical Sun Tours

Kuchnia Mauritiusa – jakich dań warto spróbować?

Wakacje na Mauritiusie mogą być niepowtarzalną okazją do wypróbowania smaków niedostępnych w Polsce. Kulinarne tradycje wyspy są mocno związane z bogatą, kolonialną przeszłością. Za sprawą sprowadzonych przez brytyjczyków robotników wiele spośród dań należy do kuchni indyjskiej i chińskiej. Warto również wypróbować potraw kreolskich, które są istną fuzją smaków i aromatów.

Najpopularniejszym daniem, sprzedawanym na ulicach, jest dholl puri, czyli naleśnik ze zmielonego żółtego grochu z wybranym farszem. Po posiłku warto orzeźwić się zimnym, słodkim napojem alouda przygotowywanym na bazie mleka i nasion bazylii. Podczas pobytu na Mauritiusie grzechem byłoby nie skosztować słodkich papai, dojrzewających w słońcu bananów lub też nieznanych nam guanabanów i longanów. Niezależnie od gustu podniebienia, wyprawa na Mauritius to również ekscytująca kulinarna podróż w nieznane.

Co warto wiedzieć przed podróżą na Mauritius? Podróż na Mauritius, kuchnia Mauritiusa, wakacje na Mauritiusie, pobyt na Mauritiusie, wyprawa na Mauritius, Tropical Sun Tours

Co warto wiedzieć przed podróżą na Mauritius? Podróż na Mauritius, kuchnia Mauritiusa, wakacje na Mauritiusie, pobyt na Mauritiusie, wyprawa na Mauritius, Tropical Sun Tours

Wróć do artykułów
Tropical Sun Tours
,
Artykuł Tropical Sun Tours




+
-

+
-

* pola obowiązkowe





Kod bezpieczeństwa Odśwież
Nurkowanie z Tropical Sun